شنبه ۲۳ حمل ۱۴۰۴
صفحه نخست / سرمقاله / هشتم مارچ، مناسبتی برای یادآوری رنج‌های زنان افغانستان

هشتم مارچ، مناسبتی برای یادآوری رنج‌های زنان افغانستان

امروز مصادف است به هشت مارچ، روزجهانی زن. از این روز همه ساله در اکثر نقاط دنیا من جمله افغانستان تجلیل به عمل می‌آید. در بیش از یک دهه گذشته که فصل نوینی در حیات سیاسی- اجتماعی افغانستان باز شده، همواره حقوق زن در محراق توجه قرار داشته است؛ زیرا در سال‌های سیاه طالبان، زنان، دوران سیاهی را سپری کردند و از ابتدایی‌ترین حقوق‌شان محروم گردیدند.
در یک دهه اخیر، توجه جامعه جهانی به زن و حقوق زن در افغانستان، مقدمات کارهای درخور توجهی را به سود زنان فراهم نمود و سرمایه‌گذاری‌ها و کمک‌های زیادی در این زمینه صورت گرفت. اما متأسفانه با وجود هزینه‌های کلانی که در پیوند به زن و حقوق زن تا حالا صورت گرفته است، تغییر بزرگی در عرصۀ حقوق زنان، رونما نگردیده و هنوز هم زن در جامعه کنونی افغانستان با مشکلات بزرگی مواجه است.
حقیقت تلخ آن‌است که نگاه به زن در جامعه افعانستان، نگاهی برابرگونه نیست و به شدت تحت تأثیر فرهنگ مردسالار قرار دارد که باعث شده هرنوع اختیار و آزادی از زن گرفته شود و حتا در جاهایی این مردها هستند که برای زنان تصمیم می گیرند.
در افغانستان ما شاهد استفاده‌جویی های بی‌شماری از نام زن بوده ایم. مثلاً در سال جاری در امتحان کانکور در یکی از ولایت‌های جنوبی کشور، دو تا زن اشتراک کرده بود اما ما به یاد داریم که در همان ولایت به نام زنان، صد‌ها هزار رأی تقلبی و خیالی که اصلا وجود فزیکی نداشت، به صندوق‌های رأی‌دهی ریخته شد و از نام زنان، استفادۀ ابزاری صورت گرفت.
این را هم باید گفت که استفادۀ انجویی به نام زن و شعارهای میان‌تهی نمی‌تواند مشکلات اساسی زن را در جامعه ما حل نماید. در این کشور، پرشمارند کسانی که با طرح شعارهای مساوات‌طلبی برای زنان، می‌خواهند از نهادهای تمویل‌کنندۀ خارجی، پول دریافت کنند و هیچ اعتقاد و اراده‌ای برای ایجاد بهبود در وضعیت زنان کشور ما ندارند.
از سوی دیگر، نگاه حکومت وحدت ملی به زنان نیز باید تغییر بنیادی کند؛ چون در گذشته کارهای دولت در مورد زنان، کارهای نمایشی بوده است. صرف با ایجاد وزارتی به‌ نام زن نمی‌توان ادعا کرد که مشکل زنان، حل گردیده است. باید نگاه‌های ما در گزینش زنان در نهادهای حکومتی از رأس تا قاعده تغییر کند، وسیاست جندر در داخل نظام و حکومت‌داری به صورتی که بایسته است رعایت شود.

Print Friendly

همچنان ببینید

از کشتار جمعی کابل تا حادثۀ مشکوک قندهار

حوادث کابل و قندهار، هلمند و ننگرهار مایۀ تأثر عمیق است. در حملات دو روز …

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *